Nicaraguan aborttikieltolaki on saanut Suomessa kohtuullisesti julkisuutta. Samoin on yleisesti tiedossa, että abortti on kielletty Latinalaisessa Amerikassa. Vielä ei ole tarkkaa tietoa sitä, kuinka monta nicaragualaista naista on kuollut suorasti tai epäsuorasti marraskuussa 2006 voimaan astuneen aborttikieltolain seurauksena. Varmasti monta, vaikka Nicaraguan terveysministeriö väitti viime vuonna, että naisten kuolemat ovat vähentyneet lain hyväksymisen jälkeen. Näin tilanne voi olla sairaaloissa, mutta Nicaraguassa raskaana olevien naisten merkittävin kuolemansyy on ollut puoskarin tekemä abortti.
Nicaraguan laki on tiukka. Uudessa rikoslaissa vapaasti käännettynä lukee näin: ”Se, joka aiheuttaa abortin naisen hyväksynnällä, rangaistaan vankeudella yhdestä kolmeen vuoteen. Jos kyse on ammattiharjoittajasta, niin lääkäristä kuin sairaanhoitajasta, tuomitaan myös ammatinharjoituskieltoon kahdesta viiteen vuoteen.” Sen lisäksi myös naista, jolle abortti tehdään, rangaistaan. Lain mukaan rangaistus on yhdestä kahteen vuoteen vankeutta.
Tilanne on huolestuttava. YK:n väestöjärjestön UNFPA:n viime joulukuussa julkaiseman raportin mukaan Nicaraguassa 30 prosenttia raskaana olevista naisista on teinejä. Luku on yksi Latinalaisen Amerikan korkeimmista. Nuoret tarvitsevat ehdottomasti seksuaalikasvatusta, vaikka katolinen kirkko ei katso sitä hyvällä. Mielenkiintoista on myös se, että hiljattain julkistetun lehdistötutkimuksen mukaan Nicaraguassa suurin osa väestöstä kannattaa aborttia erikoistapauksissa.
Monien mielestä on muotia, että varakkaat naiset lähtevät Yhdysvaltoihin tekemään aborttinsa ja vähemmän varakkaat Costa Ricaan tai Panamaan. Tiedetään, että jotkut raskaana olevista teineistä tekevät itsemurhan muun muassa ei toivottujen raskauksien takia. Köyhät puolestaan usein kuolevat komplikaatioihin, vaikka vasemmistolaisen hallituksen iskulauseena on olla köyhien puolella.
Entä millainen tilanne on muissa Latinalaisen Amerikan maissa? Voidaan yleisesti sanoa, että abortti on kielletty melkein koko Latinalaisessa Amerikassa, mutta lainsäädäntö ja asenteet vaihtelevat maittain. Paitsi Nicaraguassa, abortti on ehdottomasti kielletty El Salvadorissa ja Chilessä. Venezuelassa ja Ecuadorissa abortti on kielletty, mutta katumuspillereitä saa terveyskeskuksista. Meksikossa, Guatemalassa, Costa Ricassa, Brasiliassa, Perussa, Paraguayssa ja Argentiinassa abortti on sallittu vain erikoistapauksissa.
Tällä hetkellä Uruguayssa on mielenkiintoinen tilanne. Siellä abortti on sallittu vain, jos naisen henkeä ei voi pelastaa muulla tavalla. Viime joulukuussa Uruguayn parlamentti kuitenkin hyväksyi aborttilain, mutta maan presidentti, vasemmistolainen Tabaré Vásquez käytti veto-oikeutta naisaktivistien ja poliitikkojen protesteista huolimatta. Lakiehdotus oli esitetty jo vuonna 1984. Uruguayn esimerkki symboloi naisten oikeuksien tilaa Latinalaisessa Amerikassa. Miehet päättävät vielä naisen kehosta.
Tabaré Vásquez ei ole ainoa latinalaisamerikkalainen presidentti, joka vastustaa aborttia. Myös Ecuadorin Rafael Correa, Guatemalan Alvaro Colom, Costa Rican Oscar Arias, El Salvadorin Elías Antonio Saca sekä Nicaraguan Daniel Ortega vastustavat sitä. Abortin kiihkein vastustaja on katolinen kirkko.
Kuubassa abortti on sallittu, mutta vain 12 raskausviikolle asti. Puerto Ricossa abortin voi tehdä milloin tahansa. Näiden maiden esimerkki antaa toivoa Latinalaisen Amerikan naisaktivisteille, joiden mukaan oikeus aborttiin kuuluu ihmisoikeuksiin ja aborttikieltolaki on kuolemantuomio naisille.
Tässä Human Rights Watchin juttu Nicaraguan aborttilain seurauksista:
http://www.hrw.org/es/news/2007/10/21/abortion-ban-killing-women