perjantai 5. lokakuuta 2007

Hanke loppuu, sauna jää

Eilen olin pienessä Teustepen kunnassa saunomassa Nicaraguassa. Löylyhuone löytyi paikallisen maakuntaliiton toimiston takapihalta. Oi sitä nautintoa, kun tropiikin kosteus sekoittuu perisuomalaisen saunan sikakuumuuteen.

Jälkihikiä voi mennä Teustepessa haihduttelemaan läheiseen anniskeluravintolaan, jossa ennen toimi suomalaisten disko. Viereisessä baarissa taas voi juoda pontikkansa Tapio Wirkkalan suunnittelemista shottilaseista.

Pieni suomipesäke saunoineen ja baareineen syntyi keskelle Nicaraguan maaseutua tiilitehtaan myötäjäisinä. Työväen Sivistysliiton tuella käynnistetyssä tehtaassa oli parhaillaan parisataa työntekijää, ja alueella oli päsmäröimässä kolmisenkymmentä suomalaista.

Projekti loppui myrskyisesti ja firman tiilet menivät pesänjakoon. Nyt tiilitehtaan toimiston paperit ovat jo yli kymmenen vuoden pölyn peitossa ja Valmetin traktorit ruostuvat pihamaalla. Farssiin päättynyt projekti ei silti mennyt hukkaan: moni teustepeläinen asuu suomalaisin tiilin rakennetuissa taloissa.

Tätä ei pidä vähätellä. Esimerkiksi viime viikon yhtämittaisten sateiden seurauksena Teustepessä tuhoutui noin 500 asumusta, mutta tiilitalot ne vaan jököttävät uhmakkaana paikallaan.

Myös sauna toimii vuosien käyttämättömyyden jälkeen kuin junan vessa. Onneksi sauna lämpenee puilla, sillä Teustepe kärsii päivittäisistä sähkökatkoista. Kuntaan valmistuu pian vesivoimala tuottamaan virtaa.

Teustepe saa osaltaan kiittää voimalasta Kuubaa, joka 1980-luvun vallankumous- ja sotavuosina oli alueella tekemässä vesiprojekteja. Kun oikeisto voitti vuonna 1990 vaalit ja Kuuban tuki loppui, kuntalaisten taloihin vievät vesiputket olivat ehtineet valmistua, mutta voimala jäänyt seiniä lukuun ottamatta rakentamatta. Nyt 17 vuoden jälkeen Teustepe sijoitti ja vihdoin vei seinien sisään turbiinit.

Valoa voimala ei kuitenkaan kuntaan tuo, koska sen tuottama sähkö on jo myyty valtakunnalliseen jakeluun. Rahaa nyt kuitenkin.

Yksittäisiä ja hajanaisia kehitysyhteistyöhankkeita arvostellaan usein siitä, että tulokset eivät ole pysyviä. Saunat, seinät, tiilitalot ja vesiputket ovat kuitenkin kestäviä kuin japanilaisten rakastama kehitysyhteistyö eli siltojen ja koulujen rakentaminen. Niitä ei projektin loppuminen hävitä – ainakaan heti.

Hankkeen päättyessä nopeimmin häviävätkin valkonaamat. Teustepessa asuu enää yksi suomalainen sekä muutama isätön pellavatukka. Siina sitä on viidessä kylän saunassa valitsemista.

Toni Sandell, Nicaragua

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Tämän artikkelin tyyli on ala-arvoinen. Tuntuu kuin suomalaiset olisivat olleet siellä vain saunomassa, ryypäämässä ja irstailemassa. Tällaisellä kehitysavulla ja sävyllä Suomi ei tee mitään, Nicaragua vielä vähemmän. Lopussa vielä tuo ala-arvoinen kommentti isättömistä pellavapäistä karkeasti vitsailevaan tyyliin.

Anonyymi kirjoitti...

Yhdyn täysin tuohon edelliseen kommenttiin. Varmaan Teustepesta löytyy mielenkiintoisia juttuja paljonkin, mita aikanaan suomalaiset ovat saaneet aikaiseksi siellä.