perjantai 5. lokakuuta 2007

Hirmumyrsky Felix upotti hummerikalastajien laivat

Hirmumyrsky Felix puhalsi Nicaraguan Atlantin puoleisen rannikon pohjoisosan ylitse. Se vei mukanaan 13 000 asumusta. Osasta niistä vain katon, mutta katottomassa talossa ei ole hyvä asua. Paitsi talot, se kaatoi myös muutamia miljoonia hehtaareja metsää, upotti rannikon köyhien hummerikalastajien laivat ja tuhosi koko sadon. Alueen asukkaat ovat jo ennestään hyvin köyhiä ja Felix jätti heille vain paljaat kädet selvitä elämässä eteenpäin.

Nicaragualaisten myötätunto huono-osaisia maanmiehiään kohtaan on syvää. Maassa toimii tuhansia kansalaisjärjestöjä, jotka järjestäytyivät keräämään rahaa Managuan ostoskeskuksiin ja liikenteen solmukohtiin. Ensimmäisenä paikalla olivat Maailman elintarvikeohjelman rekat, jotka toivat ruokaa. Rekkojen kuskeille täytyy antaa tunnustusta hyvästä suorituksesta, koska alueen tiet ovat yhtä mutavelliä ja raskaiden autojen vetäminen ylös mudasta on taitoa vaativaa puuhaa. Yhdysvallat toi paikalle helikoptereita, jotka pudottivat ruokapaketteja tiettömien taipaleiden takana asuville ihmisille. Hirmumyrskyn tuhoama alue on suurelta osin jokien kautta tapahtuvan kulkemisen varassa, koska tiet ovat alkeellisia ja eivät kestä raskaita ajoneuvoja.

Tuhoalueella asuvien ihmisten toimeentulo riippuu oman palstan tuotosta, lääkäripalveluja on tuskin nimeksi ja lapset jaksavat käydä koulua vain pari vuotta, koska kouluun on pitkä matka. Nyt tosin sekä koulut että lääkärikeskukset ovat tuhoutuneet ja parhaassa tapauksessa ilman kattoa. Tuhoalueilla on kuumaa ympäri vuoden – puolet vuodesta on kuuma ja märkää, toisen puolen kuumaa ja kuivaa. Kun sadekausi loppuu ensi kuussa, niin alkaa pelko siitä että kaatuneet puut syttyvät palamaan ja syntyy valtavia tulipaloja kuivien puiden lehahtaessa palamaan

Yhdysvallat kunnostautui nopealla ja tehokkaalla toiminnalla. Ilmasta voi nähdä, että he ovat toimittaneet paksua muovia, jota voidaan levittää katottomien talojen päälle ensiavuksi, ennen kuin saadaan tukevampaa kattomateriaalia paikalle. Tämänpäiväisen aamulehden mukaan vaikeitten taipaleitten taakse apu ei ole ehtinyt ja ihmisillä on kova nälkä.

Suomi antoi 200.000 euron arvosta elintarvikkeita, jotka maailman ruokajärjestö jakaa. Nicaraguan maatalousministeriö on pyytänyt oikeutta hankkia Suomen kehitysyhteistyörahoilla siemeniä, jotka jaettaisiin tuhoalueen perheille. Muutoin katastrofin seuraukset jatkuvat. On taattava, että ihmiset pystyisivät edes ensi satokautena saamaan palstoiltaan tuottoa, eivätkä joutuisi pitkällisen ruoka-avun varaan.

Kiinnostavia juttuja tapahtuu. Brittiläinen kansanedustaja, joka muuten on käynyt lävitse laajan sydänleikkauksen, käveli Nicaraguan halki Costa Rican rajalta Atlantin rannikolle ja hankki näin varoja kotimaassaan katastrofin uhreille. Upea suoritus yli kuusikymppiseltä mieheltä Nicaraguan ilmastossa, joka kuumuudessaan ja kosteudessaan on helposti energian nujertava.

Olen kuullut että Suomi-Nicaragua seura järjestää Ritarihuoneella solidaarisuuskonsertin Felixin uhreille ensi marraskuussa. Täällä hyvin tunnettu laulaja Katja Cardenal tulee esiintymään.

Marja Luoto, Managua

Kirjoittaja on Suomen Nicaraguan-suurlähettiläs

1 kommentti:

global_finland kirjoitti...

Tukikonsertti hirmumyrsky Felixin uhrien auttamiseksi
KATIA CARDINAL
acompañada por la guitarra de Moises Gadea

Nicaraguan suosituin naisartisti.
Kantaaottavia balladeja.
Evert Tauben lauluja espanjaksi.
Monille suomalaisillekin tuttu Guardabarranco-yhtyeestä.
Esiintynyt mm. Jackson Brownin, Silvio Rodriguezin ja
Mercedes Sosan kanssa.
Konsertoinut Euroopassa mm. Espanjassa, Saksassa,
Ruotsissa, Alankomaissa, Sveitsissä, Norjassa, Itävallassa
ja Suomessa.
Lisätietoja mm. lippujen ennakkomyynnistä: www.suominicaraguaseura.fi /seura/suomessa/ajankohtaista.htm

Felix iski Nicaraguaan 4. syyskuuta 2007. Hurrikaani
tuhosi viljelykset ja kodin yli 200 000 ihmiseltä ja katkoi
tiet, sähköt ja puhelinyhteydet. Kuolleita ja loukkaantuneita
on useita satoja.
Tukikonsertin ja keräyksen tuotolla rakennetaan muun
muassa perheille uusia koteja ja kyliin kouluja sekä
kunnostetaan teitä. Osallistu jälleenrakentamiseen tulemalla
konserttiin tai lahjoittamalla sopivaksi katsomasi
summa Suomi–Nicaragua-seuran katastrofi tilille 800019–
71342739. Käytä lahjoituksessasi viitettä 3023. Kiitos!

Ritarihuone 7.11. klo 19, Ritarikatu 1, Helsinki
Ravintola Laulumiehet 9.11. klo 19, Hietaniemenkatu 2, Helsinki
Liput 15/12 e
S-Etukortilla ovelta 12/10 e