perjantai 26. lokakuuta 2007

Imagine Mozambique

Yksittäisten ihmisten panoksella on merkitystä kehitysyhteistyössä.

Siitä on hyvä esimerkki Imagine Mozambique -järjestö, joka toimii Catembessa, Maputon lahden toisella puolella. Se syntyi englantilaisen pariskunnan katulasten hyväksi tekemän vapaaehtoistyön pohjalta. Vapaa-aikana tehdystä työstä kehittyi lopulta kaiken ajan vaativa pääasiallinen toiminta, jota varten perustettiin järjestö. Nyt siihen kuuluu muutama projektityöntekijä ja lukuisia vapaaehtoisia, aktivisteja. Toiminta on lisääntynyt kattamaan kaikki syrjityssä asemassa olevat henkilöt ja erityistä huomiota kiinnitetään varattomiin yksinhuoltajanaisiin sekä hiv/aids -problematiikkaan.

Catembe on eräs Maputon asuinalueista. Se on huonojen kulkuyhteyksien takia jäänyt pahasti kehityksestä jälkeen. Imagine-järjestö tekee työtä viidellä alueella, joissa on yhteensä noin 16 000 asukasta. Imagine on suurin Catembessa toimivista järjestöistä ja se toimii näiden kaikkien koordinaattorina. Työtä tehdään yhteistyössä eri viranomaisten kanssa.

Työkenttä on laaja - hiv/aids-perhetalojen lähettyvillä toimii ammattikoulutuskeskus, porakaivoja avataan tarvittaessa, ambulanssipalvelu toimii, informaatiota hi-viruksesta ja aidsta jaetaan ja perheviljelyä tuetaan. Uusia taloja rakennetaan paikallisesta materiaalista köyhille naisjohtoisille perheille. Useat heistä ovat myös saaneet maapalstat lähellä kotejaan työn helpottamiseksi. Järjestö tekee kotikäyntejä kaikissa niissä 200 perheessä joita on avustettu viimeisen parin vuoden aikana, nähdäkseen mitä mahdollisia tarpeita näillä vielä on. Asuinpaikka Catembessa järjestön toiminnan välittömässä läheisyydessä pitää huolen siitä että vapaa-aikaa ei juuri ole. Onnettomuuksista, sairauksista, kuolemantapauksista - kaikista ilmoitetaan järjestölle oli se sitten vaikka keskellä yötä.

Suomen Maputon-suurlähetystön tuella on rakennettu orvoille lapsille viisi perhetaloa, joissa kussakin on aviopari pitämässä huolta lapsista. Perhetalojen vastuu siirtyy sosiaaliviranomaisille siinä vaiheessa kun kaikki talot on asutettu ja niiden toiminta on vakiintunut. Koteihin halutaan myös "isovanhempia", jotka olisivat lasten seurana.

Puutarhaan on istutettu appelsiini-, avokado- ja mangopuita ja siellä kasvaa myös eri vihanneksia. Poikien pitäisi auttaa puutarhan hoidossa, mutta useimmiten he karkaavat muihin harrastuksiin. Kolme vilkasta koiranpentua ovat tässä osasyyllisiä.

Järjestön rahoittajien joukossa on Suomen ja Ison-Britannian edustustojen lisäksi myös paljon yksityishenkilöitä sekä Englannissa että Mosambikissa. Varojen keräämisessä järjestö nappaa tilaisuudesta vaarin heti kun mahdollista – filmattaessa Blood Diamond-elokuvaa (pääosassa Leonardo DiCaprio) filmausryhmä mobilisoitiin lahjoittamaan yli tuhat malariaverkkoa ja rahoittamaan kahden paikallisen talon rakennus.

Imaginen toimintaan luotetaan, onhan sen koordinaattoreina toimiva englantilaispariskunta saanut itsensä kuningatar Elizabethin luovuttaman MBE-kunniamerkin, joka vastaa suurinpiirtein suomalaista Valkoista ruusua. He keräävät varoja myös Englannissa – ja voivat vain haaveilla lomista.

Ritva Parviainen, Maputo

kuva: Juhana Lehtinen

2 kommenttia:

global_finland kirjoitti...

Lisää tietoa ja kuvia Imagine Mozambiquen toiminnasta löytyy järjestön kotisivuilta .

Marja-Leena Kultanen

Anonyymi kirjoitti...

erittain mielenkiintoinen, kiitos