torstai 8. marraskuuta 2007

EU:n kehitysyhteistyöpäivät Lissabonissa: Kumppanuuksia monella taholla



EU:n kehitysyhteistyöpäivillä vahvistetaan ja luodaan kumppanuuksia etelän ja pohjoisen välillä kuin myös pohjoisen kesken. Tämän vuoden tapahtumassa ulkoministeriöllä on yhteinen messuosasto kahden muun Pohjoismaan sekä Baltian maiden kanssa.

Euroopan komission organisoima tapahtuma vaatii jäsenmailta paljon, mutta antanee myös eväitä yhteistyöhän kehitysyhteistyön saralla. Kehityskysymyksiin perehtyville messuille ja muihin oheistapahtumiin tuodaan parhaat palat omasta osaamisesta . Tämän vuoden kantavana teemana on ilmastonmuutos.

Balttilais-pohjoismainen yhteisosasto on haastava ja mielenkiintoinen kokemus, sillä jokainen maa tuo tuulahduksen omasta työstään yhteiseen tilaan. Diplomatiaa tarvitaan, kun kaikki maat haluavat tuoda parhaat puolensa esiin sovussa muiden maiden kanssa. Esimerkiksi Suomi on tuonut osastolle Ilmastonmuutos ja kehitys –näyttelyn, Liettua puolestaan esittelee kulttuurialan yhteistyötään taiteen keinoin.

Suosikkini kaikista messukumppaneistamme on kuitenkin Tanska. Tanskalaiset eivät ota messuja turhan vakavasti. Tanskalaiskollega viihdyttää messuvieraita omintakeiselle lähestymistavalla ilmastonmuutokseen. Tanskan pöydällä on lasten muovinen uima-allas, jossa suuri jääpala sulaa legoista rakennettuun kaupunkiin. Vielä emme tiedä, mitä tapahtuu, kun jää sulaa. Kelluuko legomaailma vai ei?

Hanna Isoranta

Kirjoittaja työskentelee ulkoministeriön kehitysviestinnässä informaatikkona ja on ensi kertaa mukana EU:n kehitysyhteistyöpäivillä.

Ei kommentteja: