lauantai 10. marraskuuta 2007

EU:n kehitysyhteistyöpäivät Lissabonissa: puoliksi päästötön kokous

EU:n kehitysyhteistyöpäivät järjestettiin viime vuonna ensimmäistä kertaa. Tänä vuonna kehityskomissaari Louis Michel oli erityisen vaikuttunut uusien jäsenmaiden näkymisestä kehitysyhteistyöpäivillä. Uusien jäsenmaiden osallistumista tuettiinkin komission taholta. Balttilais-pohjoismaisella osastolla vieraillut Michel oli tyytyväinen nähdessään uudet jäsenmaat samalla osastolla jo pitkään kehitysyhteistyötä tehneiden Pohjoismaiden kanssa.

Tänä vuonna messut olivat myös yleisölle avoinna. Torstain yleisöpäivässä vieraili enimmäkseen opettajia, koululaisia ja muita opiskelijoita. Ohjelmassa oli muun muassa Suomen järjestämä tapahtuma, jossa ruotsalainen dekkarikirjailija Henning Mankell herätteli messuvieraita ajattelemaan köyhyyden ja ympäristöasioiden yhteyttä. Mankell korosti puheessaan, että ensin pitää poistaa köyhyys ennenkuin kehitysmailta voidaan vaatia huomattavia toimia ilmastonmuutoksen ratkaisemisessa. Mankellin jälkeen lavalle astui mosambikilaisen teatteriryhmän TeatroAvenidan näyttelijä, joka tulkitsi Mankellin kirjoittaman näytelmän köyhän naisen epätoivosta.

Tämän vuoden kehityspäivien pääteema on ilmastonmuutos ja ideana oli, että kokous olisi kokonaan päästötön. Osallistuja pyydettiin korvaamaan lentomatkustamisesta aiheutuneet päästöt.

Perjantaina aamupäivällä messuaulan mittari näyttää, että vain puolet päästöistä on korvattu.

Hanna Isoranta

Kirjoittaja työskentelee ulkoministeriön kehitysviestinnässä informaatikkona ja on ensi kertaa mukana EU:n kehitysyhteistyöpäivillä.

Ei kommentteja: