perjantai 16. marraskuuta 2007

Jatropha - köyhän onni vaiko surma?

Tuttu eteläafrikkalainen metsäntutkija ilmoitti olevansa tulossa Nairobiin elokuun loppupuolella. Hän saapuisi Nairobiin Ghanasta lauantaina aamulla ja jatkaisi iltalennolla Etelä-Afrikkaan. Päätin pitää häntä hereillä järjestämällä vierailun Kenian vuoren suunnassa olevalle maatilalle. Isäntänämme tulisi olemaan idearikas intialaistaustainen yrittäjä.

Pääkohteenamme oli noin hehtaarin Jatropha curcas -viljelmä, joka oli perustettu Keniassakin vellovan biopolttoainekeskustelun innoittamana. Jatropha on uusi ihmepensas, johon myös suomalaiset yritykset ovat iskeneet silmänsä. Siemenistä saadaan - biodieselin raaka-aineen lisäksi - öljyä, jota voidaan käyttää paikallisesti esimerkiksi lampuissa. Nähtäväksi jää tuleeko Jatropha-buumista köyhän onni vai surma. Suuret istutusalat ottavat maa-alaa, joka on yleensä jossakin muussa käytössä - usein karjanlaitumena.

Pilaantuneet hedelmät arvossa

Tutustuimme myös hedelmäviljelmiin. Avokadoöljyn tuotanto oli parhaillaan käynnissä. Vierailukohteenamme ollut yritys ostaa lähialueiden pienviljelijöiden ylikypsät avokadot ja tekee siitä vientimarkkinoilla haluttua öljyä.

Korkealaatuisinta öljyä saadaan vain pahiten pilaantuneista hedelmistä. Tästä syystä hedelmät lajitellaan niin, että prosessiin ei pääse liian tuoretta tavaraa. Internetkauppiaan mukaan avokadoöljy rentouttaa lihaksia ja tekee ihosta pehmeän ja joustavan.

Antti Erkkilä, Nairobi

Ei kommentteja: