keskiviikko 19. maaliskuuta 2008

Politiikkaa ja naisia Keniassa

Johanna Latvala

Monivaimoisuus on osa kenialaista yhteiskuntaa. Erityisesti varakkailla miehillä on usein kaksi tai jopa useampia vaimoja. Miehen monivaimoisuutta pidetään arvovallan merkkinä ja se liitetään usein myös poliittiseen valtaan. Monivaimoisuus onkin taktisesti hyvä vaihtoehto miespoliitikolle. Samalla kun yksi vaimoista pysyttelee maaseudulla pitämässä yllä kannatusta miehen omassa vaalipiirissä, toinen, yleensä koulutetumpi, on miehensä urbaani edustusvaimo.

Muutama vuosi sitten luin kenialaisesta lehdestä artikkelin iäkkäästä poliitikosta ja hänen kahdeksasta vaimostaan. Mies toivoi, että hänen jäätyään eläkkeelle vaimot jatkaisivat hänen poliittista uraansa. Hänen seitsemäs vaimonsa totesikin artikkelissa vaimojen suhtautuvan toisiinsa kuin työtovereihin miehensä poliittisessa kampanjassa.

Koska monivaimoisuus on kulttuurisesti hyväksyttyä, monivaimoisuus ei sinänsä heikennä miehen julkista imagoa. Sen sijaan ongelmaksi voi nousta se, kuinka mies järjestää perhe-elämänsä kahden vaimon kanssa.

Esimerkiksi presidentti Mwai Kibakilla tiedetään olevan kaksi vaimoa, joista molemmat ovat edustaneet miehensä rinnalla, tosin eivät samaan aikaan. Kun asia nousi julkisuuteen, ensimmäinen vaimo kiisti asian kiivaasti. Joidenkin mielestä liiankin kiivaasti. Tämän seurauksena Keniassa alettiin katukeskusteluissa kyseenalaistaa presidentin kyvykkyys hoitaa maansa asioita, eihän tämä osaa pitää edes vaimo(j)aan kurissa!

Paradoksaalista kuviossa on se, että siinä missä miespoliitikot tarvitsevat ainakin yhden koulutetun edustusvaimon, koulutetut kenialaisnaiset vastustavat monivaimoisuutta entistä enemmän. Erityisesti, kuten Kibakin vaimon kohdalla, he eivät halua julkisesti myöntää, että miehellä on muitakin vaimoja. Miespoliitikon myös Keniassa täytyneekin olla entistä tarkempi siitä, miten yksityisasiansa hoitaa.

Kirjoittaja on Keniaan perehtynyt sosiaaliantropologi. Hänen väitöstutkimuksensa käsittelee Nairobissa asuvien korkeasti koulutettujen naisten perhe- ja sukulaisuussuhteita.

Ei kommentteja: