tiistai 10. kesäkuuta 2008

”Oodi monikulttuurisuudelle” hollantilaisittain

Riitta Oittinen

Pasar Malam Besar tarkoittaa suuria iltamarkkinoita. Nimi viittaa myös Haagissa pidettävään, todennäköisesti maailman suurimpaan euraasialaiseen festivaaliin. Se järjestetään vuosittain yli 20 000 neliömetrin kokoisessa telttakompleksissa lähellä keskustaa.

Tunnelmaltaan Pasar Malam Besar muistuttaa Maailma kylässä -festivaalia, tosin Hollannissa pääosassa ovat eri sukupolvien maahanmuuttajat. Ensimmäisinä vuosikymmeninä tarjottiin pääasiassa kulinaarisia elämyksiä ja markkinahumua. Nykyisin tapahtuman kylkeen perustettu Tong tong -festivaali esittelee myös tanssia, elokuvia, musiikkia, kirjallisuutta - ja vähän kansalaisjärjestötoimintaakin.

Keskustelutilaisuudet ja lukuisat työpajat vetivät väkeä ravintoloiden ohella. Yleisöä saapui jopa akateemisten tutkimusten esittelyihin, kuten 1600-luvun lääketieteen historiaa tutkivan Harold J. Cookin esitykseen hollantilaisten ja itäaasialaisen paikallisväestön kohtaamisista. Myös historiaa käsittelevät esillepanot herättivät mielenkiintoa. Ei sinänsä ihme, sillä esimerkiksi Reggie Baayn eurooppalaisten kolonialistien indonesialaisia jalkavaimoja (de njai) käsittelevä näyttely ja samasta aiheesta kirjoitettu tuore kirja tarttuvat tabuun.

Moni paikallinen käy lähes kaksi viikkoa kestävässä tapahtumassa päivittäin. Festivaaleille tehdään ulkomailta jopa ryhmämatkoja. Tapahtuman kaupallinen menestys ja ystävällinen tunnelma toimivat konkreettisena vasta-argumenttina siirtolaisvastaiselle ”Hollanti on täynnä” -keskustelulle.

Ei kommentteja: