tiistai 20. tammikuuta 2009

Yllätysvierailu Barack Obaman isän kotitaloon Länsi-Keniassa

Obaman isän kotitalo, kuva: Markku Heinänen, Suomen AdventtikirkkoJussi Palojärvi ja Kaija Kouvonen ulkoministeriön kansalaisjärjestöyksiköstä pääsivät marraskuussa 2008 työmatkallaan kurkistamaan tänään virkaansa astuvan Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman isän kotitaloon:

Elämä läntisessä Keniassa, Nyanzan provinsissa, pääasiassa Luo-heimon asuttamalla ja maaseutuvaltaisella alueella näytti jatkuvan kuin jo vuosikymmeniä aiemmin ilman suurempia näkyviä muutoksia. Matkamme ajankohtana oli kuitenkin aistittavissa jotain erityistä, iloa, voiton huumaa ja toivoa paremmasta, sillä olihan melkein oman kylän poika valittu juuri Yhdysvaltain 44. presidentiksi.

Nyanzan alueella sijaitsee pieni Kogelon kylä, josta ei juuri aikaisemmin ole tullut uutisia maailmalle. Mutta nyt Kogelollakin on oma suuri poikansa tai ainakin pojanpoikansa, Barack Obama. Uuden presidentin valintaa juhlistettiin yleisellä vapaapäivällä kautta koko Kenian.

Hankeseurantamatkan aikana saimme tilaisuuden tehdä Suomen Adventtikirkon opastuksella visiitin Barack Obaman isän kotitaloon. Matkalla ilmassa oli uteliasta odotusta siitä, mitä tulisimme näkemään. Talo sijaitsi pensas- ja ruohokasvuisessa maisemassa ja oli tyypillinen kivistä ja savesta tehty peltikattoinen rakennus, ruskeahko talo; ei siis valkoinen, jonne vielä olisi matkaa...

Suomen Adventtikirkon Markku Heinänen ojentaa vieraskirjan talon emännälle.

Sisätilat olivat varsin vaatimattomat. Talo jakaantui varsinaiseen olohuoneeseen ja kankaalla erotettuun nukkumatilaan. Valaistus oli muutaman kynttilän varassa. Vastaanotto oli kuitenkin hyvin ystävällinen. Adventtikirkon edustajat olivat jo entuudestaan tuttuja talonväen kanssa, joten sekä talon oma väki että osa naapurustoa oli nopeasti paikalla tervehtimässä meitä. Talonväestä meille esittäytyivät tulevan presidentin velipuoli, sisarpuoli ja muita kaukaisempia sekä nuorempia sukulaisia muiden kyläläisten joukossa. Tunnelma oli jokseenkin harras, mutta lämmin ja ystävällinen.

Oppaamme olivat varautuneet vierailuun asian kuuluvalla tavalla ja ottaneet tuliaiset mukaan, vieraskirjan ja suuren maissisäkin. Molemmat varmasti tarpeellisia. Oletettavaa on, että talon "suuren pojan" maine kiirii ja vieraita on tulossa jatkossakin, joten vieraskirja on hyvä olla. Maissisäkin tarpeellisuutta ei tarvinne arvailla.

Obaman käyttämä patja. Kuva: Markku Heinänen, Suomen Adventtikirkko

Talon emäntä kertoi meille senaattori Obaman vierailusta isänsä kotitaloon. Meille esiteltiin myös kuvia senaattorin vierailusta ja vierailun arkirealismiakin eli olkipatja, jolle senaattori oli kuulemma illalla päänsä kallistanut ja oletettavasti saanut makoisat unet.

Vierailun päätteeksi kävimme talon läheisyydessä sijaitsevalla Barack Obaman isoisän hautamuistomerkillä. Hauta oli kumpu punaisessa maassa, johon oli nyttemmin kiinnitetty vaatimaton metallilevy tunnistetietoineen. Etäisyys mökistä ei ollut juuri suuri, ehkä 50 metriä, pellon laidassa.

Vierailu herätti monenlaisia ajatuksia. Miten mahdotonkin voi tulla mahdolliseksi? Kuinka pienestä kenialaisesta kylästä polveutuu Yhdysvaltain ensimmäinen tummaihoinen presidentti?

Tämäntapaisia kysymyksiä on pohdittu laajasti ja niihin Barack Obama vastasi omassa puheessaan vaalivoiton selvittyä Chicagossa 4.11.2008:

"If there is anyone out there who still doubts that America is a place where all things are possible, who still wonders if the dream of our Founders is alive in our time, who still questions the power of our democracy, tonight is your answer."

Ei kommentteja: