maanantai 4. helmikuuta 2008

Turistit katosivat, kenialaiset kärsivät

Johanna Latvala
Keniassa puhjenneet väkivaltaisuudet ovat karkottaneet turistit maasta. Joulu-maaliskuu ovat maan parhaat turismikuukaudet, ja erityisesti Mombasan ympäristön rannikko on suosittu lomakohde valkoisine hiekkarantoineen.

Seudun asukkaista suurin osa elää turismin varassa. Monet työskentelevät tarjoilijoina, siivoojina tai kokkeina hotelleissa ja bungaloweissa. Vielä useammalla on epävirallista yritystoimintaa. He myyvät rannalla isoja liinoja (kangoja), joita turistit käyttävät huiveina ja lannevaatteina. Naiset letittävät turistien hiuksia. Veneen omistajat tarjoavat kalastusretkiä ja kyytejä koralliriutoille.

Kalastajat kiertävät aamuisin myymässä tuoreita kaloja, mustekaloja, rapuja ja hummereita. Hedelmämyyjät kaupittelevat herkullisia mangoja, ananaksia, guavoja ja papaijoja. Pojat tienaavat jonkun ropon myymällä sanomalehtiä. Ja jos turisti haluaa maksullista seuraa, sitäkin löytyy.

Turistien kaikottua hotellit ovat irtisanoneet suuren osan työntekijöistään. Kaupittelijoiden asiakkaat ovat pääosin kadonneet. Mitä näille ihmisille nyt tapahtuu? Miten he selviävät, kun kokonaisten perheiden selviäminen riippuu turismista?

Ollessani viimeksi Mombasan rannikolla juttelin kangoja myyvän naisen kanssa. Hän vaikutti varsin hyvin toimeentulevalta. Laskin, että keskimääräisellä myyntihinnalla hän pääsi mukaville päiväpalkoille. Hän kertoi, että hyvän viikon jälkeen hän käy ostamassa ison pinon kangoja ja myy niitä turisteille milloin pienemmällä, milloin suuremmalla tuotolla. Amerikkalaiset olivat hänen toiveasiakkaitaan, he kun maksavat aina ylihintaa. Silti, hän totesi, turisteja ei aina ole, ja rahaa täytyi tehdä silloin kun voi.

Toivon, että hän, kuten muutkin paikalliset, ehtivät ansaita edes jotakin ennen joulukuun lopun vaaleja seurannutta turistikatoa. Tulevien kuukausien ja ehkä vuosienkin aikana tienestejä täytynee etsiä muualta.

Johanna Latvala


Kirjoittaja on sosiaaliantropologi. Hänen väitöstutkimuksensa käsittelee Nairobissa asuvien korkeasti koulutettujen naisten perhe- ja sukulaisuussuhteita.

Ei kommentteja: