maanantai 4. helmikuuta 2008

Lupa tappaa?


Johanna Latvala

Uutiset Keniasta käyvät yhä huolestuttavammiksi. Joidenkin viestimien mukaan hallitus on antanut poliisille valtuudet ampua aseistautuneet mellakoijat järjestyksen palauttamiseksi, jollei heitä muuten saada kuriin. Käytännössä poliiseilla on oikeus ampua ne, jotka kunkin poliisin tulkinnan mukaan ovat vaarallisia. Kuulostaa pelottavalta.

Kenialaiset poliisit ovat korruptoituneiden ja väkivaltaisten maineessa. Tuntemieni kenialaisten mukaan korruptio vaikutti kuitenkin vähentyneen ja ihmisoikeudet lisääntyneen viimeisten vuosien aikana. Poliisitkin tuntuivat vähän inhimillisemmiltä. Nyt korruptio kuitenkin kukoistaa taas ja ihmisoikeuksia rikotaan joka taholla.

Mellakoijat ovat monin paikoin asettaneet tiesulkuja liikkumisen estämiseksi. Kansalaiset ovatkin joutuneet maksamaan poliisille lahjuksia, jotta nämä turvaisivat heidän pääsynsä pois väkivaltakeskuksista. Poliiseilla on mahdollisuus käyttää vallitsevaa tilannetta häikäilemättömästi hyväkseen. Ne, joilla on rahaa, saattavat päästä turvaan. Loput jäävät oman onnensa nojaan.

Mutta ei rahakaan aina auta. Myös poliisit ovat ihmisiä omine etnisine taustoineen ja mielipiteineen. Entä jos heimokiihkoileva poliisi ampuu vastustajia, kun siihen on mahdollisuus? Tilanteessa, joka Keniassa tällä hetkellä vallitsee, lienee mahdotonta varmistaa, etteivät poliisin toimet muutu mielivaltaisiksi.

Huolestuttavaa on lisäksi se, että median ja ulkopuolisten tarkkailijoiden mukaan hallitus yrittää vaientaa mediaa raportoimasta koko totuutta. Onko myös poliiseilla nyt lupa tappaa, ja vieläpä ulkomaailmalta pimennossa?

Kirjoittaja on sosiaaliantropologi. Hänen väitöstutkimuksensa käsittelee Nairobissa asuvien korkeasti koulutettujen naisten perhe- ja sukulaisuussuhteita.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Ushahidi.com-palvelu kerää tietoa väkivallanteoista. ushahidi on swahilia ja tarkoittaa todistaa.
http://www.ushahidi.com/