maanantai 4. elokuuta 2008

Rauha palasi Preah Vihearin rauniolle

Leijonapatsas vartioi Preah Viharnin temppeliä, kuva BKKcrew, julkaistu Creative Commons -lisenssillä Timo Kuronen

Helmikuussa bloggasin siitä, millaista rajanvääntöä Thaimaan uudelle pääministerille Samak Sundaravejille oli luvassa, kun hän suuntasi neljän naapurimaan kierrokselle.

Kambodzhan kohdalla tilanne muuttui heinäkuussa varsin kimurantiksi. Alunperin Thaimaa vastusti Kambodzhan aikeita hakea Unescon maailmanperintökohteen arvoa maiden rajalla olevalle Preah Vihearin hindutemppelille. Kun maailmanperintökomitean kokous oli alkamaisillaan Kanadan Quebecissä heinäkuun alussa, Thaimaassa kuultiin, että maan ulkoministeri oli jo allekirjoittanut hanketta tukevan asiakirjan kambodzhalaisen kollegansa kanssa.

Thaimaan hallitus joutui tekemään nolon äkkikäännöksen opposition ja hallitusta vastustavan kansanliikkeen edessä. Quebecissä ulkoministeri Noppadol Pattama kertoikin, että Thaimaa vastustaa Kambodzhan yksipuolista hakemusta, sillä osa temppelialueesta sijaitsee Thaimaan puolella.

Maailmanperintökomitea otti Preah Vihearin päätemppelin suojelukohteeksi, mutta sitä valvoo erityinen kansainvälinen ohjausryhmä. Kambodzhassa listaus antoi aihetta riemuun, mutta Thaimaan puolella tunteet kuumenivat. Kiistanalaiselle rajavyöhykkeelle levinnyt khmer-asujaimisto sai tuta kättä pidemmin varustautuneiden naapureiden pettymyksen.

Koko heinäkuun molemmat maat lisäsivät sotavoimiaan rajan tuntumaan ja äkkinäinen virheliike olisi saattanut avata tulen. Thailehtien mukaan kambodzhalaiset joukot harjoittivat myös psykologista sodankäyntiä, kun he kertoivat tuoreessa muistissa olevan sisällissodan vuoksi osaavansa taistelun aakkoset paremmin kuin thaisotilaat, ja jopa syövänsä monipuolisempaa kenttämuonaa.

Kambodzhan omavaltainen mutta suosittuna pysyvä pääministeri Hun Sen otti kiistasta kaiken irti ja saikin taas selkeän voiton heinäkuun lopun parlamenttivaaleissa. Tarkkailijoiden mukaan Thaimaalla onkin kiistassa ollut vain hävittävää, sillä kansainvälinen yhteisö on seissut Kambodzhan takana vuodesta 1962.

Heinäkuun lopulla Thaimaan uudeksi ulkoministeriksi nousi eläkkeelle jäänyt diplomaatti. Hän alkoi neuvotella Kambodzhan kanssa heti ja armeijan joukot ovatkin jo perääntyneet rajalta.

Rauha näyttää palanneen raunioille. Matkailijoita ei kuitenkaan vielä Preah Vihearille lasketa. Vaikka Thaimaa ei pääsekään jakamaan mainetta maailmanperinnöstä, se tulee saamaan roimasti matkailutuloja, sillä autolla temppelialueen juurelle pääsee vain Thaimaan puolelta – maksullisen kansallispuiston kautta.

Vielä kun thait ja khmerit oppisivat kunnioittamaan yhteistä kulttuurihistoriaansa ilman kansallismielistä lipunheilutusta. Molemmat kielet ja kulttuurit pohjautuvat pitkälti Intian niemimaalta tulleisiin palin ja sansriitin kieliin sekä hindulaiseen ja buddhalaiseen uskoon.

Ei kommentteja: