maanantai 1. joulukuuta 2008

Puhuvia päitä - nuokkuvia niskoja

MARJA-LEENA KULTANEN

Doha, Qatar, kuva: YK
Arvovaltainen paneeli puntaroi kaupan ja kehityksen kytköksiä. Jättiläisruuduilla kulloinenkin puhuja heristelee käsiän tai painottaa muuten sanojaan. Välillä kamera leikkaa yleisön joukkoon.

Viimeiset kolme kuvaa ovat kertoneet kokousväsymyksestä: milloin kuvassa nuokkuu vitivalkoiseen kaapuun verhoutunut konferenssivieras, milloin liituraitamies tai kirkasväriseen asuun pukeutunut nainen.Yhteistä kaikille ovat luppaavat silmäluomet.

Etsiikö kuvaaja tahallaan nuokkujia? Tuskin. Puhuvia päitä on joka salissa, yleiskeskustelun kanssa yhtä aikaa on käynnissä monta seminaaria ja paneelikeskustelua, joissa pohditaan kehitysrahoituksen tilaa ja tulevaisuutta.
Kaikki tämä nopeasti rikastuneen Qatarin pääkaupungin prameissa kokoushotelleissa.

Onko täällä oikeasti kehityksen tekijöitä?
Kyllä me autamme, emme vain tee siitä suurta numeroa, kertoo toisen Persianlahden maan, Arabiemiraattien, talousministeri sattuessaan suomalaisten kanssa teetauolle. Meidän järjestömme tekee työtä hädänalaisten lasten hyväksi, sanoo bahrainilaisen järjestön Rana Al Sairafi, joka toi esiin kysymyksen arvoista budjetointia koskevassa keskustelussa.

Vaikka säkenöivää keskustelua on turha odottaa, välillä kokousväki havahtuu. Kauppa ja kehitys -seminaarissa herättäjänä oli Kiinan WTO-suurlähettiläs, jonka onnistui lyhyessä puheenvuorossa kuljettamaan kuulijat Kiinan kauppahistorian läpi Han-dynastiasta kulttuurivallankumouksen turbulenssiin ja talouden uuteen nousuun.

Ei kommentteja: